donderdag 22 november 2007

De trainingspijlers, de plaats van conditie

In de sport wordt er getraind op basis van de verschillende trainingspijlers die er zijn. Deze trainingpijlers vormen het uitgangspunt van je trainingen.
De 4 trainingspijlers die worden gehanteerd in de sport zijn:
 Techniek
 Tactiek
 Conditie
 Mentaliteit
In dit artikel zullen gaan we u uitleggen wat de verschillende pijlers inhouden en wat de plaats van de pijler conditie is.


Techniek.
In iedere sport staat de technische vaardigheid en ontwikkeling van de sporter centraal. Het uitvoeren van een goede techniek op het prestatieniveau waarop de sporter acteert, staat altijd centraal. Indien je in jouw betreffende tak van sport namelijk een beperking hebt in je vaardigheid, zul je moeite hebben om te presteren.
Het ontwikkelen van de techniek is gestoeld op het coördinatieve vermogen. Dit houdt in dat als de coördinatieve vaardigheden goed getraind zijn, het de sporter makkelijker maakt om sportspecifieke technieken en vaardigheden zo economisch en doelmatig mogelijk uit te voeren.
Als conditietrainer kun je het coördinatieve vermogen goed binnen je trainingen inpassen. Bij jeugd sporters vormt het zelfs een basis voor de conditionele training. Dat wil zeggen dat je met algemene vormen op basis van de coördinatieve principes werkt. Als conditietrainer zul je er wel goed voor moeten waken dat je niet op basis van de technische vaardigheden gaat trainen maar het houdt bij de coördinatieve principes.


Tactiek.
Tactiek wil veelomvattend zeggen, de wijze waarop de techniek in de wedstrijd dient te worden uitgevoerd. De coach geeft vaak richtlijnen aan de uit te voeren tactiek, echter de spelers zullen het moeten uitvoeren. De ondergrond om een tactisch concept goed uit te voeren is techniek. De techniek geeft je immers de vaardigheid om onder invloed van een tegenstander een opdracht te kunnen uitvoeren. Naast techniek is een bepaald niveau van sportspecifieke cognitie/verstand ook nodig voor het uitvoeren van een goede tactiek. Hoe hoger het prestatieniveau is waarop de sporter acteert, des te meer er van de tactiek word gevraagd. Tevens kan er een link worden gelegd van de tactiek naar de pijler conditie. Indien je namelijk een bepaalde tactiek wilt spelen, kan je hier namelijk ook in je conditionele training op inspelen. Wil je in het voetbal met opkomende backs van achteruit spelen, dan zullen je backspelers wel het loopvermogen moeten hebben om tijdens de wedstrijd op te blijven komen. Wil je als tennisspeler veel aan het net spelen omdat je beschikt over goed volleyspel, dan zul je dus goed naar het net moeten kunnen versnellen.
Tactiek zul je veelal bepalen op basis van de sterke kwaliteiten die bij de sporter of bij de groep aanwezig is. Echter, je kunt binnen conditionele training goed rekening houden met de tactische principes om hier vervolgens op in te springen.


Mentaliteit.
Mentaliteit heeft te maken met het wils aspect. Hoever ga je en hoeveel doe je eraan om die wedstrijd kostte wat het kost te winnen? Wat is je trainingsinstelling, gooi je er met de pet naar of train je serieus? Het mentale aspect wordt is in de sport in de loop der tijd alsmaar belangrijker geworden. In de topsport is het vaak zo dat er spelers rondlopen die het talent en inzicht hebben om op topniveau te presteren. Echter hoe je met die talenten en inzichten omgaat, is het mentale gedeelte van een sporter. Daarnaast is het in de topsport zo dat de media een heel grote rol speelt. Hoe weet de sporter met die prestatiedruk om te gaan? Kan hij het talent wat hij heeft onder die mediadruk nog steeds zo goed uitvoeren?
Allemaal mentale aspecten die vooral in de top en semiprof sport zwaarder gaan wegen. Sportpsychologen zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Een teken dat er ook veel waarde wordt gehecht aan de mentale training van een sporter.

Conditie.
Dan aangekomen bij de conditionele pijler. Conditie in de ‘Van Dale’ zegt ‘voorwaarde’. Zo moet conditionele training in onze ogen ook gezien worden. Conditionele training moet een voorwaarde scheppen voor de technische en tactische trainers om hun sporter zo goed en specifiek mogelijk te kunnen belasten op technisch en tactisch niveau.
Techniek en tactiek staan dus altijd aan de basis voor het goed kunnen uitvoeren van de sport. Conditioneel kun je de voorwaarden scheppen om die sport fysiek gezien ook goed te kunnen uitvoeren.
Bij het woord conditie is bij de meeste mensen de eerste gedachte gang: lopen, lopen en nog een lopen en dat goed en lang vol kunnen houden. We kunnen deze mensen geen ongelijk geven, het uithoudingsvermogen is namelijk een onderdeel van het veelomvattende woord conditie. Zoals we al zeiden, het woord conditie is in de sporttrainingsleer veelomvattend. Er zijn meerdere componenten, waaronder het uithoudingsvermogen, die onder de term conditie vallen. Het volgende artikel zal in zijn geheel in het teken staan van wat het veelomvattende woord conditie in de sporttrainingsleer precies inhoud.

Samenvattend.
In de sportwereld zijn techniek en tactiek de basis voor het goed kunnen uitvoeren van de sport. Het mentale aspect bepaald of de sporter ‘tussen de oren’ kan omgaan met allerlei externe factoren en de techniek en tactiek die het bezig, ook daadwerkelijk onder prestatiedruk van buitenaf kan uitvoeren.
Conditie schept fysiek gezien de voorwaarden om de techniek en de tactiek zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.